Domaine-de-soustres_assemblage

At the heart of the blending

HORAIRES DU CAVEAU

9 octobre au 15 octobre

Le caveau sera fermé toute la semaine !

HORAIRES DU CAVEAU
16 octobre au 5 novembre 2023

En raison des Salons des Vins auxquels nous participons dans différentes régions de France, les jours et horaires d'ouverture seront restreints jusqu'à début décembre. Nous vous remercions pour votre fidélité et votre compréhension.

  • mardi 17/10 et mercredi 18/10 = 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30
  • mercredi 25/10 =  10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30
  • jeudi 2/11 et vendredi 3/11 = = 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30

HORAIRES DU CAVEAU
6 novembre au 3 décembre 2023

En raison des Salons des Vins auxquels nous participons dans différentes régions de France, les jours et horaires d'ouverture seront restreints jusqu'à début décembre. Nous vous remercions pour votre fidélité et votre compréhension.

  • du 6 au 10 novembre / lundi au vendredi de 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30
  • mercredi 15 /11 =  14h00 - 18h30 / jeudi 16/11 = 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30
  • du 20  au 24 novembre / lundi au vendredi de 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30
  • mercredi 29/11 =  10h00 - 12h30 /14h00 - 18h30 / jeudi 30/11 = 10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30

HORAIRES DU CAVEAU - BOUTIQUE

5 au 22 décembre - mardi au samedi -  10h00 - 12h30 / 14h00 - 18h30

HORAIRES DU CAVEAU - BOUTIQUE

 23 décembre au 2 janvier - Nous sommes fermés pour congés - Retrouvez nous le 3 janvier 2024

Bonnes Fêtes de Noël et du Nouvel An !

HORAIRES DU CAVEAU
Janvier 2024

  • 1 au 7 janvier - Mercredi & Vendredi de 14h00 - 18h00
  • 8 au 14 janvier - Mercredi de 14h00 - 17h00
  • 15 au 21 janvier - Mercredi & Vendredi de 14h00 - 18h00
  • 22 au 28 janvier - Mercredi & Vendredi de 14h00 - 18h00

HORAIRES DU CAVEAU
Février 2024

  • 29 janvier au 4 février - Mercredi de 14h00 - 18h00
  • 5 au 11 février - Mercredi & Vendredi de 14h00 - 18h00
  • 12 au 18 février- Mercredi de 14h00 - 18h00
  • 19 février au 25 février - Mercredi & Vendredi de 14h00 - 18h00
  • 26 février au 3 mars - Mercredi 15h-18h - Vendredi 10h-12h

HORAIRES DU CAVEAU
MARS 2024

  • 4 au 10 mars - du Lundi au Vendredi de 10h-12h / 14h00 - 18h00
  • 11 au 17 mars - du Lundi au Vendredi de 10h-12h / 14h00 - 18h00 - Fermé Mercredi 13 mars matin
  • 18 au 24 mars - du Lundi, Mardi & Vendredi de 10h-12h / 14h00 - 18h00
  • 25 mars au 31 mars - du Lundi au Vendredi de 10h-12h / 14h00 - 18h00

HORAIRES DU CAVEAU
AVRIL - MAI 2024

  • 1 au 7 avril - du Mardi au Samedi  de 10h-12h / 14h00 - 18h30
  • 8 au 14 avril - du Mardi au Samedi de 10h-12h / 14h00 - 18h30
  • 15 au 21 avril - du Mardi au Samedi  de 10h-12h / 14h00 - 18h30
  • 22 au 28 avril - du Mardi au Samedi  de 10h-12h / 14h00 - 18h30
  • 29 avril au 5 mai - du Lundi au Samedi  de 10h-12h / 14h00 - 18h30 - Fermé mercredi 1er mai
  • 6 mai au 9 mai - du Lundi au Jeudi de 10h-12h / 14h00 - 18h30 - ouvert 8 mai et jeudi de l'ascension 9 mai
  • Fermé du 10 au 15 mai - embouteillage nouvelles cuvées
  • du 16 au 19 mai - du Jeudi au Samedi de 10h-12h / 14h00 - 18h30
  • du 20 au 26 mai - du Mardi au Samedi de 10h-12h / 14h00 - 18h30 - Fermé lundi de Pentecôte
  • du 27 mai au 2 juin - du Mardi au Samedi de 10h-12h / 14h00 - 18h30

The 2021 vintage of “Les Grenaches” and “Les Parcelles” will soon be bottled while the new vintage “Linium” is being aged. In this article, we invite you to travel to the heart of the blends. 

The blending, a search for balance and harmony. 

Blending is an important step in the wine making process. It is the way to compose a wine from different grape varieties or from different plots of the same grape variety. Depending on the characteristics of the desired wine, the objective of this step is to find the best balance and the most beautiful taste harmony while respecting the signature of the domain. 

Tastings are done by grape variety and by plots 

This is possible because the Domaine de Soustres harvests and vinifies its grapes by variety and by plot. This requires a large number of vats (concrete, stainless steel) and tuns (large wooden containers). At the end of the vinification process, all the containers are tasted independently, in order to establish a tasting note for each sample taken. These notes record the interesting characteristics of the wines for the blends.  

Analyze, taste, accompany, the roles of the oenologist. 

At this stage, each wine already has an analytical identity card produced by the DUBERNET laboratories (alcoholic degree, sugars, acids…). It follows them from the moment the grapes enter the vats until bottling, and is updated regularly to follow the evolution of the juices. The tasting by container and blending stage takes place with our oenologists, Nicolas DUTOUR and Diane ROEHRIG. 

Find the right formula! 

Once the tastings are done, the actual blending can begin. They consist in blending the finished wines with the help of graduated test tubes in order to determine what percentage of each vat will constitute the whole of the future vintages (for example 70% of grape variety of vat 1 with 30% of vat 4). Once the “right formula” is found (after several tastings!), it is recorded by the oenologist and the manager of the cellar, Franck PALISSER.  

Moving from the test tube to the vat, the role of the cellar master. 

His work has just begun! For several days, he will have to assemble the wines from the different containers to obtain the finished wines as they were decided during the blending session. It is a step that requires precision and know-how, to respect the percentage instructions but also to handle the wines with delicacy during the racking so that they do not oxidize.  

The blended wines are kept in their final containers until they are bottled, under regular analytical and organoleptic supervision.  

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